maandag, juli 20, 2015

 

bouwberaad

De gemeente Oosterhout wil zoveel mogelijk burgers betrekken bij te ontwikkelen beleid. Voor 2016 en verder moet de gemeente een nieuwe woonvisie ontwikkelen en  omdat ik voorzitter ben van het ouderenplatform, ben ik ook daarvoor uitgenodigd. Interessant was het vooral, omdat ook de heer Jobse was uitgenodigd van de stichting "Wel zo goed wonen". Hij hield een presentatie over levensfase bewust bouwen/ wonen. Niet alleen is dit een interessant onderwerp voor onze doelgroep, de senioren in onze gemeente, maar zeker ook voor de bouwwereld. Steeds meer komt men toch tot de overtuiging dat we bij het bouwen van  wijken ( als dat überhaupt nog kan!) levensbestendig moet bouwen. Een huis moet langer mee dan de hypotheek. Op de tennisbaan ontmoette ik een mede gepensioneerde die 50 jaar geleden was getrouwd , toen een huis had betrokken in de wijk Slotjes en er nog steeds woont. Zo moet een huis dus zijn, geschikt voor een jong gezin, een gezin met opgroeiende kinderen en geschikt voor oudere mensen eventueel met mantelzorger.
De presentatie was de opmaat voor de discussie, waaraan de lokale bouwwereld, maar ook makelaars, banken en wooncorporaties deelnamen. Jammer dat we moesten vaststellen dat de gemeente Oosterhout nog niet participeert in die stichting, zoals verschillende van de ons omringende gemeentes.
 Duidelijk is in ieder geval wel geworden, dat we  bij een nieuwe woonvisie het niet alleen maar hebben over te (ver)bouwen huizen, maar evenzeer over de voorzieningen die er bij horen. In ieder geval ouderen willen enerzijds rustig wonen, maar tegelijkertijd ook gezelligheid om zich heen hebben en winkels in de buurt, maar 's avonds moet het  dan wel weer rustig zijn. Dat zal allemaal samen niet gaan lukken, maar dat je als gemeente wel goed kijkt hoe je wijken samenstelt, zodat het er goed wonen is voor iedereen is natuurlijk zeer belangrijk. Daarom ben ik blij dat ik heb mee  mogen werken aan het afschieten van dat vreselijk plan van  onze gemeente om over de a27 te gaan bouwen en de groene zone tussen Oosterhout en Oosteind met allerlei kleine woonwijkjes te gaan volbouwen. De toenmalige wethouder is inmiddels ook gedeputeerde af. Een hele rust voor hem, maar ook voor ons
In ieder geval was het nuttig voor mij om daar namens het ouderenplatform aanwezig te zijn. Ik heb de wethouder uitgenodigd en uitgedaagd om de ouderenbonden in te schakelen om mee te praten  bij initiatieven die langer thuiswonen mogelijk moeten maken, mee te denken over mogelijkheden voor aanpassingen, zodat mantelzorgers beter gefaciliteerd worden.

Comments: Een reactie posten



<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?